Designmässan Furniture & light i Stockholm

Förra veckan var det dags för årets stora designmässan i Stockholm som i år fyller 70 år ! I över ett halvt sekel har mässan varit Skandinaviens skyltfönster för Design och är idag världen ledande event för skandinavisk design med över 40 000 besökare från 100 olika länder och bevakades av över 400 journalister.

Jag och en kollega tog tåget på tisdagen klockan sju på morgonen mot årets mässa. Vi var framme vid tio och tog pendeln direkt till Älvsjö och Stockholmsmässan. Efter att vandrat över 15000 steg i tre mässhallar var vi fulltankade av idéer, vackra möbler och det nya hållbara tänket. Det var väldigt tydligt att trä och hållbarhet hade huvudrollerna på årets mässa. Hållbarhetsfrågans aktualitet syns tydligt i såväl formgivning, material som produktion hos en mängd utställare.

Jag förundrades åter igen hur bl.a. Bruno Mathsson, Arne Jacobsen och Alvar Aalto forfarande är högaktuella.

Deras möbler är fortfarande fantastiska och andrahandsvärdet är skyhögt.

En annan av mina favoriter på mässan var Grythyttan som också står sig från år till år. Den montern var inbjudande och fick vårkänslorna att flöda och jag började verkligen längta ut i trädgården. En av de större montrarna hade Flos som verkligen är experter på belysning både inne och ute. Deras takkrona Sarfatti av Gino Sarfatti (1958) syns i nästan alla nummer av inredningstidningar. Även den lampan har ett högt andrahandsvärde. På mässan visade Flos framförallt fram sin utebelysning .Avslutningsvis kommer här lite annan inspiration från mässan. Årets färg (blått) såg man inte mycket av.